Projekt
För personer med intellektuella funktionsnedsättningar är det inte självklart att ha ett riktigt jobb. Praktiken som erbjuds på de flesta anpassade gymnasieskolor är på dagliga verksamheter med olika inriktningar och efter gymnasiet börjar de flesta på daglig verksamhet. Daglig verksamhet är en anpassad sysselsättning för personer med funktionsnedsättning som får stöd enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) Denna verksamhet är till för dem som inte klarar att arbete på den öppna arbetsmarknaden. Det finns många jättebra dagliga verksamheter men man får ingen lön. Man får istället en habiliteringsersättning på ca 150 kr/dag. De flesta får istället ersättning från Försäkringskassan.
Enligt en rapport från Socialstyrelsen (2019) är det mycket få personer som går vidare från daglig verksamhet till arbete eller studier trots att det borde vara målet med verksamheten.
Daglig verksamhet är den vanligaste LSS-insatsen och enligt Socialstyrelsens rapport gick endast 0,2 procent av de 33 800 som hade daglig verksamhet över till ett lönearbete som varade minst två år. Personer med intellektuella funktionsnedsättningar har alltså mycket svårt att få jobb i vårt land.
Även om man skulle vilja anställa en person med intellektuell funktionsnedsättning är okunskapen stor och man vet inte hur man ska gå till väga i kontakten med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och den dagliga verksamheten.
Med hjälp av ett projektstöd från Allmänna arvsfonden vill vi möjliggöra för personer med Downs syndrom och andra intellektuella funktionsnedsättningar att få jobb. Vissa personer kanske skulle behöva kombinera daglig verksamhet med ett riktigt jobb och för det behövs samverkan mellan LSS-verksamheter och Försäkringskassan samt Arbetsförmedlingen.
Målet är att personer med intellektuella funktionsnedsättningar kommer in på den öppna arbetsmarknaden och att gymnasieelever får göra praktik i arbetslivet.
Med denna hemsida har vi skapat en digital mötesplats där målgruppen som vi kallar arbetskamrater och arbetsgivare möts. Arbetskamraterna i vårt projekt matchas ihop med en arbetsplats för praktik eller anställning med relevant stöd. Genom dem kommer konkreta exempel spridas som visar hur det kan fungera för olika individer och arbetsgivare. Efter projekttiden som löper ut i juli 2024 ska mötesplatsen drivas vidare inom Arbetskamraternas ideella förening. Delar av verksamheten ska drivas ideellt och delar ska finansieras genom avgifter, sponsorer, bidrag och annonsörer.