Att erbjuda praktik eller anställa en Arbetskamrat

(I det här forumet har vi valt att kalla en arbetssökande person med intellektuell funktionsnedsättning för Arbetskamrat)

Många företag vill bidra i samhället genom att erbjuda en tjänst eller en praktikplats till en Arbetskamrat men vet inte var de ska leta eller hur det går till. Vissa kanske också känner sig osäkra på hur det kan komma att påverka arbetsplatsen och om de har tillräckligt med kunskap.

Den här digitala plattformen vänder sig till arbetsgivare som vill erbjuda ett arbete eller en praktikplats till personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Ni kan här hitta en lojal arbetskraft som bidrar positivt med sitt speciella sätt på arbetsplatsen. Därmed hjälper ni till att stärka respekten för dessa individers kapacitet så de blir inkluderade i vårt samhälle och får chansen att utvecklas till sin fulla potential.

Så här går det till:
Börja med att identifiera vilken typ av arbete ni kan erbjuda och i vilken omfattning. Det kan vara alltifrån praktik 1 dag/v till en heltidsanställning.

Praktik
Erbjuder ni en praktikplats till en gymnasieungdom sker kontakten via skolan. Ni kommer överens om omfattning och längd på praktiken och skolans försäkring gäller.
Under fliken länkar och formulär hittar ni frågeformulär som ni ber Arbetskamraten fylla i för att underlätta praktikperioden.

Vill ni erbjuda en praktikplats till en person som har avslutat skolan bör praktiken ske via Arbetsförmedlingen för att undvika svårigheter vid senare eventuell anställning med lönebidrag.

Anställning
När man anställer en Arbetskamrat kan man få stöd från Arbetsförmedlingen.

Följande bidrag går att söka:

  • Bidrag till hjälpmedel på arbetsplatsen
  • Bidrag till litteratur och tolk för personer med syn-eller hörselnedsättning
  • Bidrag för personligt biträde
  • Särskilt stöd för introduktions-och uppföljningsstöd (SIUS)
  • Lönebidrag när du anställer någon med funktionsnedsättning

Läs mer på arbetsformedlingen.se

Anställningens omfattning kan variera utifrån Arbetskamratens förmåga och behov.

Det finns ingen lägre gräns för en anställning. En Arbetskamrat kan till exempel vara anställd med lönebidrag 50% och få aktivitets-/sjukersättning 50%. En Arbetskamrat kan alltså arbeta 50% och gå på daglig verksamhet 50%. Man kan också anställa en Arbetskamrat en dag/v max 5 timmar och hen får behålla sin fulla aktivitetsersättning.

Mer information finns under länkar och dokument.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr